Klinik Psikoloji Uzmanı Kumru Şerifova’dan DEHB, DEB, Zeka Sorunları için özel beslenme programı
Uzun ve güvenilir araştırmalarıma dayanarak DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) ve DEB (Dikkat Eksikliği Bozukluğu) hastaları için özel diyet programı hazırladım. Program DEHB ve DEB semptomlarını kontrol altında tutmak, sinirlilik halini azaltmak ve hayat kalitesini yükseltmek için tasarlanmıştır. Programda serbest ve serbest olmayan gıdalar ve ilave olunan vitamin takviyeleri vardır. Lütfen, programa başlamadan önce hekimize danışmağı ihmal etmeyiniz.
Protein – az ve orta yağlı et, balık, yumurta, fındık, fıstık gibi çerezler, soya, az yağlı süt ve süt ürünleri ve s. protein açısından zengin gıdalardır ve hastaların günlük rejimlerinde olmazsa olmazlardır. Protein ağırlıklı yiyecekler vücut tarafından kullanılarak beyinde yararlı bir şekilde uyarma etkisi yapar. Sonuç olarak beyin o gün için gerekli takviyeni aldığı için daha verimli çalışacaktır. Ayrıca protein kan şekerindeki dalgalanmalardan (inme ve çıkma) koruduğu için hiperaktivite semptomları otomatik olarak kontrol altına alınmış oluyor (Stevens L.,2000).
Proteini tek başına almak sağlık açısından uzun vadede çok sağlıklı bir durum değildir. Çünkü vücut için gerekli olan diğer besinler olmadan, tek başına alınan protein vitamin ve mineral kaybına sebep olur. Araştırmalara göre tek başına ilaç çok faydalı olmayacağı gibi, ilaçları psikoterapi ve diyetle desteklemek gerekiyor; dengeli beslenme, sebze, sağlıklı karbohidrat, meyve, ve bol miktarda protein kişinin semptomlarını kontrol altında tutacaktır. (Hallowell & Jensen, 2010). Uzmanlara göre her öğün tabağının yarısı meyve ve sebzeden oluşmalı, 4:1’i protein, geri kalan 4:1’i karbohidrat olmalıdır.
Uzmanlara göre DEHB ve DEB tanısı alan hastalarda vitamin ve mineral eksikleri çok sık karşılaşılan bir durumdur (Brown, 2009)
Çinko – çinko depomin nörotransmitterleri düzenler ve bu da beyin fonksiyonunu yükseltir. Düşük düzey çinko dikkatsizlikle alakalandırılıyor
Demir – araştırmalara göre düşük düzey demir deposu doğrudan bilişsel bozukluklarla yani dolayısıyla DEHB’le alakalıdır.
Magnezyum – magnezyum da çinko etkisini yapar. İlaveten kişi odaklanmakta ve dikkatini sürdürmekte zorlanır. Ayrıca magnezyum gerginliği azaltır ve hastada sakinleştirici etki yapar. Eğer günlük besinlerinizden bu vitamin ve mineralleri almadığınıza eminseniz, vitamin takviyesi alına bilir (Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, 2004). Deniz mahsulleri, soya, et, kümes hayvanları, çerezler, tahıllılar normalde çinko, magnezyum, ve demir açısından zengindirler.
B grup vitaminler – bazı araştırmalara göre B grup vitaminleri düşük olan bir grup kişiler üzerinde yapılan araştırmalar hastaların İQ seviyelerinin düşük olmasını, agresiflik düzeylerinin yüksek olmasını ve antisosyal davranışlar sergilemesini ortaya koydu ( Magnesium research, 2006). B-6 vitamin takviyesi beyinde depomin düzeyini artırır, odaklanma sorununu iyileştirir, ve bir çok eksikliğe bağlı sorunları ortadan kaldırmağa yardımcı olur.
Omega 3 – beyin ve sinir sistemi için önemli bir takviyedir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirmekte ve zihinsel çalışmak zorunda kalan kişilerde olumlu sonuçlar veriyordur. Soğuk suda yaşayan yağlı balıklar – sardalye, somon, tuna – araştırmalara göre günlük tüketilmesi DEHB ve DEB semptomlarını %50 azalttığını ortaya koydu ( İsviçre, Göteburg Universitesi, 2008). Bunun devamı olarak Dr Ostlund DEHB teşhisi almış kişilere 6 ay boyunca her gün Omega-3 takviyesi aldırmış ve sonuçta kayıta değer ilerleme kaydetmişler, (%25 oranında) (2008).
Bitkisel olarak – limon-melisa çayı, uzmanlar tarafından öneriliyor. Bu kişinin gerginliğini alır, geceler uyumasında yardımcı olur.
Kullanma şekli: ilk bir hafta 3 defa (sabah, öğlen, gece); 2. Haftadan sonra 2 defa (sabah ve gece). 1ayın tamamında kesilir. Sonra ara-sıra gerek duyuldukça, gerginliği azaltmak için kullanılır.
Tüketilmesi izinli ve gerekli gıdaların yanında asla tüketilememesi gereken gıdalar vardır ki, onlar dolayı veya doğrudan beyin fonksiyonunu zayıflatır ve DEHB (DEB) semptomlarını şiddetlendirir. Kaçınılması gereken gıdalar: yüksek şekerli gıdalar ve atıştırmalar, asitli içecekler, katkılı ve yapay gıdalar, kimyasal içeriği olan, katkı ve boyar maddesi içeren, PH dengeleyici içeren, emülgatör içeren, raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasal madde içeren gıdalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca kişinin alerjisi veya intoleransı olan gıdalar varsa onlar da doğrudan semptomları tetiklerler (Monastra, 2011)
Kaynakça
Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, 2004
Hallowel M. E. & Jensen P. S., 2010. Superparenting for ADD: An innovative approach to raising your distracted child.
Magnesium research, 2006
Saracoglu I.A., 2006. Bitkisel Sağlık Rehberi.
Yorum Yapın