AGTE – ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Test aylık periyotlarla; dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek puanlanır. Bu değerlendirme eğer mümkün ise anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır.Çocuğu en iyi tanıyan kişiler olarak annelerin çocuk hakkında verdikleri bilgiler uzun süreli gözleme dayanmaktadır. Annelerin bilgi kaynağı olarak kullanılmasının bir diğer yararı da annenin değerlendirme sürecinde doğrudan bulunması ve böylelikle çocuklarının gelişim açısından önemli davranışlarını daha iyi anlamaları ve çocuklarını daha iyi tanıyabilme olanağı sağlamasıdır.
Sorular gelişimin farklı alanlarını – Dil-Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor, Sosyal Beceri-Öz bakım – temsil edecek biçimde düzenlenmiştir.
OKULA HAZIRLIK TESTİ
OKHT – Okula hazırlık testi – Anasınıfında zorlanma yaşayan ve ilkokula başlamasında tereddüt edilen çocukların temel bilgi ve becerilerinin sınamaya yarayan bir testtir.
Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve örnemeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fiziolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır.
Sayı kavramı, form ayırt etme, renk kavramı, sembol eşleme, alıcı dil gelişimi, algı ve muhakeme gelişimi, ifade edici dil gelişimi ve genel edinilmiş bilgi alt testlerinden oluşmaktadır.
GESELL GELİŞİM TESTİ
Bu test 3-7 yaş arasındaki gruba uygulanmaktadır. Kolaydan zora doğru sıralanmış şekillerden oluşan bu test, çocukların motor becerisi, görsel algısı, görsel hafızası, el-göz kordinasyonunu, küçük kas becerilerini ölçmek için geliştirilmiştir. Kısa süreli hafızayı değerlendiren GESELL Gelişim Testi çocuğun kabaca IQ seviyesini ölçer veya zihin yaşını tahmin eder.
Bu Testi ne için veya ne zaman talep edilmelidir?
Bu test çocoğunuzun kronolojik yaşa göre şekilleri yorumlamasıdır. Yani çocuğun bulunduğu yaş diliminde çizmesi gereken şekli çizip çizmemesine bakılır ve eğer çocuk figürleri çizerken zorlanıyor ise burada görsel algı, ayrımlaştırma, bütünleştirme alanlarında sorunları olduğunu, ince motor becerilerinde sorun olduğunu gösterir. Aynı zamanda dikkat eksikliği de düşünülebilir. Çocukluk çağı takıtıların veya mükemmeliyetçiliğin anlaşılması için de ideal bir testtir.
PEOBODY RESİM-KELİME TESTİ
Peabody Resim-Kelime Testi 3-17 yaş arasındaki çocukların ve ergenlerin, 17+ engeli ve çeşitli ruhsal rahatsızlığı (örneğin:Psikoz) olan bireylerde kullanılabilir. ALICI DİL YAŞINI ölçmeye yarayan bir testtir. Test çocuk ve bireylerin dil gelişimini, kelime bilgisini ölçmek amacı ile ABD’de LLOYD ve Dunn tarafından geliştirilmiştir.
Bu Testi ne zaman kullanılabilir?
– Dil gelişiminin yaşla orantısını ölçmek için
– Okuma zorluğu veya bozukluğu (Disleksi) olan kişilerde
– Okul öncesi çocukların değerlendirmesinde
– Okul dönemi kendini ifade etmekte zorlanan, derslerinde başarısız olan bireylerde
– Linguistik potensiyeli ölçmek için
– Otizm, Otizme bağlı çekingenlik ve içekapanma
– Psikoz döneminde
– Fiziksel yetersizliği olan kişilerin değerlendirilmesinde
– Serebral palsi (Beyin Felci)
– Grup testlerinde yeterliliğini sergilemekte başarısız ama bireysel testlerde tam tersi başarılı olan kişiler için
– orta düzey görme engeli, görme algılama problemi olan bireyler için kullanılabilir
– Ticari, endüstriyel veya rehabilitasyon merkezlerinde çeşitli sebeplerden kullanılabilir.
– Çeşitli araştırma amaçları için kullanılabilir
PORTEUS LABİRENTLERİ ZEKA TESTİ
Porteus labirentleri zeka testi 3 yaştan itibaren kullanıla bilen, zeka kapasitesini değerlendirmek ve öngörü oluşturmak için tasarlanmış performansa dayalı bir zeka testidir. Test kelime kullanmadan zeka ve planlama yeteneğini ölçmektedir.
Porteus testinin kullanıldığı alanlar.
Porteus labirentleri psikiyatrik tanılamalarda IQ testi olarak kullanıldığı gibi nörolojik bozuklukların tanısında da yardımcı olmaktaıdr. Kafa travması geçirenler, beyninde nörolojik sorunlar olanlarda tipik test davranışları ve puanlarından bahsedilmektedir
KENT EYG ZEKA TESTİ
Test 6-14 yaş bireylerin sözel performanısını ölçmeye dayanan zeka testidir. Test İQ seviyesi düşük olmasından şübhe duyulan yetişkinler için de uygulanabilir.
Test psikiyatrik tanılamalarda IQ testi olarak kullanıldığı gibi nörolojik bozuklukların tanısında da yardımcı olmaktaıdr. Kafa travması geçirenler, beyninde nörolojik sorunlar olanlarda tipik test davranışları ve puanlarından bahsedilmektedir.
LUİSA DÜSS PSİKANALİTİK ÖYKÜ TESTİ
Genelde çocukların kompleks ve sorunlarını çözümlemek için geliştirilmiş projektif bir testtir. Testi şahsi deneyimimde çocukları konuşturmak, problemlerini anlamak, nasıl bir ruhsal problemle yüz-yüze kaldığımı anlamak maksadıyla kullanmaktayım. Testte yer alan öyküler çocuğun bilinçaltı simgelerini ortaya çıkarmakta yardımcı bir vasıtadır. Öyküler özellikle çocuklar için hazırlanmış olsa da, içe kapanık, konuşmak istemeyen, ailesinin zoruyla getirilmiş, evet-hayır-bilmiyorum gibi kısa yanıtlar vererek seansı geçiştiren ergenlerin durumlarını anlamak için de etkili olabilecek bir vasıtadır.
C.A.T. – ÇOCUK ALGI TESTİ
C.A.T projektif bir test olup çocuk ve gençlerin ‘iç dünyası’ hakkında psikoloğunu fikir sahibi edecek bir vasıtadır. Bu test, çocuk ve gencin kendini, iç dünyasını, aile ve çevresini yorumlamağa yardımcı olacaktır. Test genelde 3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır ve çocukların hayvan figürleri vasıtasıyla kendilerini ifade etmeleri amaçlanmaktadır (DBE).